Randers – Århus (Lystrup) – Odder
Skal du holde fest, og er du i tvivl om, hvordan du korrekt placerer bestik til forret, hovedret og dessert eller hvor mange glas, der går på en flaske rosévin, har vi samlet de bedste råd, så din fest bliver gennemført helt ned til mindste detalje.
Hos alttilfesten.dk og eske.dk kan du finde vores bedste tips og tricks til din fest inden for bordopstilling, borddækning, vin og servering, hvis du mangler ideer eller vejledning i, hvordan du får det bedste ud af borddækningen. Synes du også, det er svært at lave en både praktisk og meningsfuld opstilling, så dine gæster har plads nok og placeres korrekt, giver vi vores bud herpå. Samtidig kan du også læse vores gode råd til, hvordan du placerer din service og skaber en rød tråd i valget af bestik, tallerkner og glas samt den øvrige borddækning.
En vigtig del af planlægningen i indkøbet af drikkevarer er at vide, hvor mange glas, der går på en flaske og hvor mange glas, dine gæster i gennemsnit drikker af den enkelte type. Her kan du finde en vejledning til præcis dette, så du har en god idé om de mængder, der skal købes ind, uanset om din menu inkluderer hvid- eller rødvin, champagne, dessertvin, cognac eller likør.
Udover mængder kommer vi også med forslag til valg af velkomstdrinks, samt hvordan du sammensætter din vinmenu i forhold til de retter, du har valgt at servere, og så kan du læse vores bedste tips og råd til, hvordan mad og drikke bedst serveres.
Vi har alt til festen.
Lidt om bordopstilling m.m.: Der er forskel på hvordan bordene bør placeres. Til anledningen hvor gæsterne kommer og går på forskellige tidspunkter, bør bordene ikke stå på samme måde, som ved en festmiddag.
Eks.: SØLVBRYLLUPSMORGENKAFFE eller RECEPTION.
Her er det mest praktisk, at bordene står så hver enkelt gæst kan komme og gå, uden at andre behøver at rejse sig. Hvis det er muligt, er det godt ud fra en langvæg. Der bør være 70 cm fra endevæg til første bordkant, og mindst 125 cm mellem bordene. Til morgenkaffe kan man nøjes med 50 cm pr. person, medens der bør være 55 cm til f.eks. receptioner m.m. hvor der bruges kniv og gaffel.
Eks.: DEN FESTLIGE MIDDAG eller FROKOST.
Her skal bordet gerne være et mere samlet hele (dog ikke runde borde), og festens hædersgæster anbringes, så de eller den har øjenkontakt med alle gæsterne. Der bør aldrig være mindre end 55 cm bordplads pr. gæst, og gerne mere.
Fra bordkant til væg bør der være mindst 75 cm, og skal der serveres bør der være mindst 85 cm. Ved “hesteskoformede” festborde, bør der i åbningen mellem “benene” være mindst 130 cm.
Skulle De ønske flere oplysninger, er de altid velkommen til at ringe til os.
Der er ikke noget så smukt som et veldækket bord.
Dugen skal selvfølgelig være nyvasket og nystrøget, hvis man da ikke vælger en DUNI engangsdug (se evt. papirvarer). Dugen skal være så stor, at den hænger 15-20 cm ud over bordkanten (nedhæng). Vi har selvfølgelig både stof og papirsduge.
Selvom man i dag har langt større frihed med hensyn til farvevalg og bordpynt end tidligere, og selv om smag kan diskuteres, er der dog visse retningslinier der bør overholdes ved borddækning:
Tænk også på øvrige ting der sættes på bordet, salt & peber, askebægere og skåle m.m. – at disse ikke virker for blandet. Pas i øvrigt på at eventuelle blomsterdekorationer ikke bliver for store, så at gæsterne ikke mister udsynet til hinanden.
Kuverten:
Som midtpunkt: Spisetallerken, mellemlægsserviet og frokosttallerken. Til højre herfor i rækkefølge udefra og indefter: Kniv/ske til forret og kniv til hovedret. Til venstre for tallerkenen, igen udefra og indefter: Gaffel til forret og gaffel til hovedret. Foran (mellem tallerken og glas): Oste og dessert bestik. Til kuvertbrød og evt. tilbehør, eller blot til affald, stilles øverst til venstre for bestikket en lille kompottallerken / side- tallerken.
Bruger man dækketallerkener er disse midtpunkt for opdækningen, og spisetallerkenen skal ikke på før at hovedretten serveres.
Der findes sikkert ikke to gourmet’er i verden, der har samme mening om mad og vin. De går imidlertid ikke helt forkert i byen, hvis de følger nedenstående små vink.
Så mange glas pr. flaske:
Hvor meget drikkes der:
Serveringstemperaturer:
Prøv at skænke i høje glas, eventuelt med en isterning i, eller hav en spand med isterninger stående så gæsterne kan forsyne sig. Husk at have noget uden alkohol, helst i samme type glas som den “rigtige” velkomstdrink.
Sammensætningen af mad og vin er også afhængig af årstiden. Om sommeren spiser man ofte lettere, og hertil præsenterer afkølede hvid- og rosévine sig glimrende. Om vinteren spiser vi ofte lidt tungere mad, hvortil lidt kraftigere vine passer bedre. Så tænk på menusammensætningen når I vælger vinene. Champagne og rosé (tør), er vine der kan drikkes til næsten alt. Husk altid at have danskvand eller isvand på bordet.
Forretter:
Hovedretter:
Oste:
Som hovedregel drikker man en tør rødvin til oste, men har man en del skimmeloste på menuen, kunne man prøve en kraftig og aromatisk hvidvin.
Desserter:
Jo kraftigere desserten er, jo kraftigere og sødere skal man vælge sin dessertvin. Det kan være: Portvin, Madeira Sauterne, Muscadt Beaume de venice, eller de tyske Eiswein og Beerenauslese.
Nedenstående regler gælder både for mad og vin.
Før servering af de enkelte retter skænkes den tilhørende vin. Det kan være en fordel at skænke vinen til forretten inden gæsterne sætter sig til bords. Hvis der er serveringspersonale, serveres først for festens hovedperson(er). De øvrige gæster deles ligeligt mellem det serveringspersonale der er til rådighed, så ventetiden mindskes mest muligt. Som et fingerpeg bør man regne med ca. 10 gæster pr. “tjener”. Hvis der ikke er serveringspersonale, skal værtinden sørge for at fadene går mod uret, da gæsterne så naturligt får fade og skåle på deres venstre side. På denne måde er det lettest for gæsterne at betjene serveringsbestikket. Vært og værtinde tager mad når den passerer dem, da der ellers bare opstår forvirring.
Hvis der er tale om urutineret serveringspersonale, kan det være hensigtsmæssigt at repetere serveringsreglerne: Mad som er anrettet på fade og i skåle, serveres altid fra gæsternes venstre side, uanset om gæsten selv skal tage maden, eller tjeneren lægger det på tallerkenen. Alt andet sker fra højre side. F.eks. stilles portionsanrettet mad ind fra højre, brugt service tages ud fra højre og vin skænkes fra højre.
Ved serveringspersonale er det vigtigt at en har det overordnede ansvar, og kan påtage sig koordinationen. Så kan servering af en given ret påbegyndes samtidig af alle, og der er et “bindeled” mellem en eventuel toastmaster og køkkenet.
Det siger vores kunder
Åben for kunder med leverede varer, du bedes derfor have ordrenummer klar (SMS modtages IKKE)